DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Guide til perfekt pels

Uansett hvilken hunderase du har, er en ting sikkert - pelsen trenger pleie. 

 

Siden hunder ikke er så nøye med pelspleien som katter er, trenger de fleste av dem litt assistanse.

Hundepels kommer i mange varianter. Fra de som trenger kun et minimum av pleie til de som må stelles daglig. Det er fornuftig å tenke på dette allerede før du kjøper hund. Hvor mye tid ønsker du å bruke på å børste og nappe?

Det er ikke vanskelig å holde pelsen fin og ren, men det krever litt tid. En god rutine er å skylle eller bade hunden når den er skitten, og å børste pelsen regelmessig for å unngå floker. Det er også vanlig at hunden røyter en del om våren og på høsten, for det skal komme ny sommer- eller vinterpels. I denne perioden er det fornuftig å legge inn flere bad og gjerne daglig børsting for å unngå at hjemmet fylles av hår.

De enkle pelstypene

I denne kategorien finner du hunder med kort eller glatt pels. Denne typen pels er den enkleste å holde fin, og den trenger ikke mange badene i løpet av et år. I røyteperioden kan et bad etterfulgt av en runde med børsten utendørs mens pelsen fremdeles er våt være lurt.

 

Strihåret pels

Disse trenger noe mer stell. Strihårede hunder mister svært lite hår. Til gjengjeld må pelsen trimmes noen ganger i løpet av året. En strihåret pels har godt av et bad ca. en gang i måneden.

Langhåret pels

Om du har en hund med middels til lang pels, bør du være forberedt på å bruke en del tid på pelspleie. Om du vil unngå å ha hundehår over alt hjemme, bør du børste hunden relativt hyppig, samt bade den en gang i måneden.

Hundene med lengst pels trenger hyppigere bad, samt å bli børstet når pelsen er helt tørr for å unngå floker som kan være problematiske for hunden. Noen langhårede hunder må børstes daglig for å holde pelsen ren og myk. Hvor ofte hunden må bades er svært individuelt.

Om du synes pelspleien blir for krevende, kan en klipp være et godt alternativ. Særlig kan pelsen under magen klippes på sommeren.

De såkalte dobbelpelsede hundene bør ikke klippes. En ren, flokefri og godt gjennombørstet pels vil beskytte mot solens stråler.

De eksepsjonelle pelsene

Noen raser, som Puli og Komondor, har pels som skiller seg helt fra «vanlige» hunder. Pelsen er som vide bånd eller dreadlocks og trenger helt spesiell pleie. Som andre hunder, bør de bades når de er skitne, men siden pelsen bruker svært lang tid på å tørke, trenger de å bli tørket med hårtørker. Man bør være forsiktige med bading i den kaldeste årstiden. Spør gjerne veterinæren om tips når det gjelder pelspleie og produkter!

 

Kilde: Gjengitt med tillatelse fra AniCura Norge AS.

 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder