DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Pass på tispa i løpetida

Unngå firbeint familieforøkelse.

Begynner nabolagets hannhunder å strene forventningsfullt mot tispa når du lufter henne? Finner du små blodflekker rundt omkring i huset?

Da er sjansen stor for at løpetida er i gang. Dette er perioden da tispa kan bli drektig, noe som vanligvis inntreffer for første gang ved seks til åtte måneders alder om hun ikke er sterilisert.

Tidspunktet for første løpetid kan imidlertid variere, og for noen kan vinduet være mellom sju og tolv måneders alder.

Uavhengig av tidspunkt vil løpetida vare i rundt tre uker. Tida mellom hver løpetid varierer fra hund til hund - alt fra fem måneder til ett og et halvt år.

Løpetidas to faser

I starten vil kjønnsåpningen bli hoven, og det vil komme blodig utflod, noe som gjerne er måten man oppdager at tispa har løpetid. Denne perioden varer 9-11 dager.

I andre fase vil tispa være mottakelig for å pare seg. I denne perioden minsker utfloden i mengde og blodighet, for å i stedet bli mer gulaktig.

Fordi tispa er påvirket av hormoner vil den bli mer interessert i hannhunder, mindre lydig og endre adferd. Hannhunder vil også vie henne ekstra oppmerksomhet.

Etter et opphold vil løpetida gjenta seg én til to ganger i året. Dette skjer livet ut, men frekvensen avtar gjerne med alderen. Hvor ofte tispa har løpetid vil også variere med størrelsen.

Ting å tenke på

I løpetida er det lurt å være ekstra forsiktig og å gjøre alt du kan for å holde tispa unna andre hunder. På turer kan du gjerne ha henne i bånd for ekstra kontroll. Ellers kan selv en lydig hund finne på å stikke av.

I løpet av den første fasen kan det bli en del bloddrypp innendørs. Om dette blir plagsomt kan det være nyttig med en løpetidstruse. Denne fåes kjøpt både i dyrebutikker og på dyreklinikker.

Tisper som er alene hjemme under løpetida kan trenge litt leketøy og ekstra mosjon, siden de gjerne blir ekstra rastløse i denne perioden.

Skulle tispa rekke å stikke seg unna og finne en hannhund som hun parer seg med, kan hun bli uønsket drektig. I slike situasjoner finnes det preparater som kan forårsake en abort, og som gis ved injeksjon. Dette kan imidlertid være ubehagelig for hunden og gi økt risiko for livmorbetennelse. Det beste er altså forebygging - pass godt på tispa i løpetida.

Om du derimot har et ønske om å pare henne, vil en blodprøve hos veterinæren for å sjekke progesteron kunne fastslå tidspunkt for eggløsning. Veterinær kan også sjekke cellene i skjedeslimhinnen for å gi råd om best mulig paringstidspunkt.

Les også:

Kastrering av hund

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder