DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Hva er riktig mat til en kattunge?

Nå gjelder disse kostholdsrådene for Katt.

Med en kattunge i hus er det viktig å legge godt til rette for at den får i seg nok og riktig mat.

Katt bør ha en egen spiseplass i god avstand fra kattetoalettet, hvor han alltid kan finne en skål med friskt vann, samt en skål til mat.

Tørrmaten kan godt stå fremme hele tiden, siden katter gjerne spiser mange små måltider gjennom dagen.

Næring til kattunger

Fram til ett års alder skal Katt ha kattungefôr som er balansert for å treffe næringsbehovet for en kattunge i vekst. Dette inneholder en høyere andel av proteiner og fett, samt kalsium og fosfor, noe den lille kroppen trenger når den skal bygge seg opp og bli stor.

Du får kjøpt kattungefôr både i dagligvarebutikk, hos veterinær og spesialiserte butikker.

Som hovedregel er det lurt å gi tørrfôr, spesielt fordi våtfôr er ferskmat og kan bli dårlig raskt. Tørrfôr har en tyggemotstand som bidrar til sunnere tenner. Det har også en børstende effekt som fjerner en del tannstein.

Ved seks til åtte måneders alder blir Katt kjønnsmoden. På dette tidspunktet bør du vurdere kastrering, noe som er svært vanlig for begge kjønn. Dette har mange helsefordeler, men ulempen er at katten kan bli litt mindre aktiv.

For å motvirke dannelse av urinstein bør veterinæren anbefale et fôr tilpasset kastrerte kattunger. Dette spesialfôret benyttes fram til ett års alder, deretter kan katten gå over til et voksenfôr som også er tilpasset kastrering.

Denne fôrtypen skal blant annet motvirke urinstein, noe kastrerte hannkatter har høyere risiko for.

Merk at en katt som ikke får tisse må tas til veterinær umiddelbart – dette er en akutt tilstand.

Pass på dette...

Mens hunder er altetere, er katter ekte kjøttetere. Dette betyr at man ikke kan gjøre vegetarianere av dem. Da vil de gå glipp av taurin – en aminosyre som finnes i dyreproteiner – og kan bli syke.

Følg med på om Katt spiser og drikker som normalt. Skjer det en endring, er det lurt å dra til veterinær for en undersøkelse.

Om du skifter fôr, er det viktig å gjøre dette gradvis. Katten vil ofte trenge tid til å venne seg til den nye maten, så bland inn mer og mer av det nye fôret i det gamle over en periode på én til to uker.

Det er ikke vanlig for kattunger i vekst å bli overvektige, men det kan være en god vane å allerede nå begynne å følge med på vekten og legge hånden på ribbeinene for å se om du kan kjenne dem. Du vil få en vektkurve på den årlige vaksineringen og helsekontrollen hos veterinær, som også vil kunne si hvordan Katt ligger an.

Lek er en fin måte å aktivere katten. Dette vil både motvirke overvekt og skape en bedre tilknytning dere imellom.

...og unngå dette

Katten kan fint tåle litt middagsrester i matskåla, men noen typer mat og planter må unngås fordi de kan være giftige og gi akutte reaksjoner.

Rå fisk og rå egg er eksempler på matvarer som bør unngås, siden de kan inneholde bakterier som fører til matforgiftning.

Andre giftige, skadelige eller usunne matvarer for katter inkluderer blant annet druer, løk, hvitløk, gressløk, gjærdeig, sjokolade og nøtter. Å gi katten melk kan også være uheldig, siden det kan gi diaré. For plantenes del er blant annet julestjerne, liljer, amaryllis og hyasint giftige for katter.

Om du har spørsmål rundt anbefalt kosthold for akkurat din katterase, eller mistenker at Katt har fått i seg noe han ikke tåler, bør du ta kontakt med veterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder