DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Husk båndtvangen

Fra og med 1. april til og med 20.august er det generell båndtvang i hele landet.

 

Hundeloven § 6 bestemmer at det skal være båndtvang for hunder i tiden fra 1. april til og med 20. august. Dette innebærer at alle hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet under hele perioden. 

21. august opphører den lovbestemte båndtvangen. Dermed er det lov til å la hunden gå mer løs, så lenge du har kontroll på den.  Det er viktig at du sjekker lokale bestemmelser, da det kan være utvidet båndtvang i ditt område.

Grunnen til dette er at dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden, og for å sikre at hunder ikke skremmer opp, jager eller skader husdyr, fugl, vilt og beitedyr. 

Den enkelte kommune kan i tillegg etter nærmere gitte kriterier gi egne forskrifter om båndtvang. Det er derfor viktig at du sjekker lokale regler der hvor du oppholder deg.
Utenom den generelle tiden for båndtvang, kan hunder gå løs, dersom den er under kontroll.

Brudd på båndtvang

Dersom du møter en hund som er løs i strid med reglene om båndtvang, kan du fange den inn og levere den tilbake til eieren hvis denne er i nærheten, eller du kan ta hånd om hunden på forsvarlig og lovlig måte. Dersom dette ikke er mulig, skal hunden snarest leveres til politiet. 

Hvis man bryter reglene for båndtvang, kan man ilegges bot.

Har du funnet en løs hund?

Har du funnet en løs hund, så kan du levere den til nærmeste politi, hvis du ikke vet hvem som er hundeholderen. Politiet vil da søke opp hundeeier og ta kontakt med vedkommende. Unnlater hundeholderen å hente hunden innen rimelig tid, likevel ikke mindre enn en uke, etter at vedkommende er varslet personlig eller ved egnet kunngjøring, kan politiet selge, omplassere eller avlive hunden.

Hunden kan også rapporteres som funnet i vår Savnet & Funnet tjeneste.

 

For mer informasjon, sjekk Mattilsynets sider om Båndtvang.

 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Tirsdag: 10.00 - 12.00
  • Torsdag: 10.00 - 12.00

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder