DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Tips fra Maren om `Få hunden til å falle til ro inne`

En viktig ferdighet å lære hunden er - gå og legg deg.

En av de ferdighetene jeg setter mest pris på at hundene mine kan godt, er «gå og legg deg» eller «gå i senga». 
Da får hunden en konkret oppgave istedenfor at jeg feks skal si «slutt å tigge, bjeffe på ringeklokka, leke inne, mase». 

Det gjør at det blir mindre kjefting og mas og hunden får heller en oppgave om å legge seg og slappe av. Det er triveligere for alle sammen!

Videoen med Marens tips krever abonnement på DyreID+.

Dette innholdet krever abonnement på DyreID+
 

Om du tenker at hunden skal adlyde «gå i senga» når det feks kommer gjester inn døren, så må du huske å trene med høy vanskelighetsgrad og mye forstyrrelser og fristelser. Øv feks på å sende hunden til senga si når dere starter i en annen etasje, mens du står og spretter en ball i gulvet, mens du kaster godbiter en annen retning osv.

Det er først når hunden har lært seg å motstå fristelser for å utføre øvelsen, at hunden kan det virkelig godt, og da kan du få enda mer glede av øvelsen. Uansett hvor langt du tenker å strekke øvelsen, så må man starte i det små:

Sørg for at hunden er interessert i godbiten og lokk hunden opp i senga og gi en godbit. Lokk hunden ned i ligg, si ønsket kommando (feks «gå i senga») og belønn. Gi noen flere godbiter for å øve på å bli liggende litt, uten å sprette opp med en gang. Gjenta mange ganger og øk vanskelighetsgraden ved å øke avstanden til hundesenga.

 

Når hunden kan gå i senga si fra ulike vinkler og med deg i ulike posisjoner (stående, sittende, i et annet rom osv., så er det på tide å øve enda mer på å bli. Beveg deg vekk fra hunden og belønn for at hunden blir liggende. Gå frem og tilbake og belønn de første gangene. 
Men etterhvert som hunden forstår oppgaven og du skal øve på ro, så bør du legge vekk godbitene. Dette er fordi at hvis hunden faktisk skal slappe av, så må vi ta vekk forventningen til belønning.

Når vi har kommet til denne fasen, der vi jobber med ro gjør vi det slik at hvis hunden reiser seg fra senga si, så kan man si «feil» og leie hunden tilbake til senga. Du kan leie i halsbåndet hvis hunden synes det er ok, eller du kan ha på et kort bånd inne en periode, slik at du kan leie i det.

- kjent fra blant annet NRK-serien "Fra bølle til bestevenn" har laget eksklusivt innhold for DyreID.
Maren er av Norges ledende hundeinstruktører og deler sin innsikt med brukere av DyreIDs app.

Du får noen enkle retningslinjer til bruk i hverdagen som vil hjelpe mange med å forstå hunden sin bedre, og gjøre livet med hund enda mer givende og spennende.
 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder