DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Dårlig ånde hos hund

Hunden min har dårlig ånde, hva skal jeg gjøre? 

 

Mange hunder har dårlig ånde, og mange hundeeiere har slått seg til ro med at det er bare sånn det er. Men det trenger ikke være «naturlig» for hunden å lukte vondt fra munnen, og en endring eller forverring er ofte tegn på at noe er galt.

Ta en tur innom dyrlegen om du oppdager at hunden har dårlig ånde.

Hva forårsaker dårlig ånde?

Den vanligste årsaken til dårlig ånde, er bakterier i munnen. Disse produserer såkalte flyktige svovelforbindelser som lukter vondt. Andre ganger kan det skyldes avfallsstoffer som hoper seg opp i kroppen.

Ulike årsaker til dårlig ånde hos hund:

 • Tannstein og tannkjøttbetennelse
 • Sår og skader i munnen
 • Sukkersyke og nyresvikt
 • Betennelse i hudfolder rundt munnen
 • Hunden spiser avføring

Årsaker til dårlig ånde hos hund

En frisk hundemunn lukter ikke helt likt som en nypusset menneskemunn, og det kan være døgnvariasjon. Likevel skal hundeånden ikke lukte «vondt», slik at vi har behov for å snu oss vekk. Dersom den gjør det, eller det er en endring i lukten, kan det være tegn på ulike problemer.

Tannstein og tannkjøttbetennelse
Tannstein er forkalket bakteriebelegg på tennene, og sees som et gulbrunt lag som starter langs tannkjøttranden. Etter hvert som det utvikles, blir laget tykkere og mer som en klump på tannen. Tannstein lukter vondt, og vil etter hvert føre til ytterligere problemer. Tannstein er derfor ikke bare et estetisk problem som mange dessverre tror.

Ved tannkjøttbetennelse går fargen på tannkjøttet fra rosa til mer rødt. Det starter ofte som en strek langs tannkjøttranden ned mot tannen. Det er vanlig å se tannkjøttbetennelse og tannstein samtidig, men noen ganger oppstår betennelsen uten at det er noe særlig tannstein. Når tannstein og / eller tannkjøttbetennelse har fått lov til å være der en stund, vil etter hvert tenner begynne å løsne. Da forverres gjerne betennelse og lukt markert.

Sår og skader i munnen
Mange hunder leker med og tygger på mye rart, og det er ikke alt man som hundeeier får fulgt med på. Å kaste pinner er en viktig hobby for mange, men den kommer ikke helt uten risiko. Å løpe i full fart med en pinne i munnen, er utvilsomt er risikosport! Så enten man ser det skje eller ikke, er det ikke uvanlig at hunden får et stikksår i munnen. Dersom det er overfladisk og rent, vil det oftest gro av seg selv uten problemer. Men dersom det er stort, dypt, eller det sitter igjen fliser, vil det kunne bli betent og lukte vondt. Slike skader kommer gjerne langt bak i munnen eller svelget, og er vanskelig å se uten å bedøve hunden.

Sykdommer i kroppen
En frisk kropp skiller ut ulike avfallsstoffer. Noen sykdommer som nyresvikt eller ubehandlet / dårlig regulert diabetes, kan føre til opphopning av ulike stoffer. Det kan gi dårlig ånde. Så vond lukt fra munnen trenger ikke skyldes problemer i selve munnen, men kan komme fra andre steder.

Øvrig
En rekke andre problemstillinger kan gjøre at hunden din får dårlig ånde. En årsak kan være at den spiser avføring, eller andre illeluktende ting. Andre ganger kommer den vonde lukten fra huden i forbindelse med betennelse i leppefoldene. Dette kan være vanskelig å se uten å klippe bort pelsen. Lukten kan også komme fra øvre luftveier eller bihuler, ved for eksempel betennelser her.

Hva skal jeg som hundeeier gjøre?

Alle bør venne hunden sin til tannpuss og til å bli undersøkt i munnen fra de er valper. Å børste tennene på hunden din er beste, mest effektive og billigste måte å forebygge problemer med tannstein, tannkjøttbetennelse og løse tenner. Dermed er det også beste måte å forebygge dårlig ånde på. Tannpuss skal helst utføres daglig, eller i hvert fall flere ganger i uken. Veterinæren din kan hjelpe deg med hvordan dette skal gjøres, og hvilke produkter som kan brukes dersom du er i tvil. Det finnes egne tannpasta-typer til hund, og man kan bruke en liten myk tannbørste eller «mikrofiber-fingerbøl» som settes på fingeren.

Det finnes et stort utvalg av tygge-godbiter og -leker som skal redusere tannstein og dermed bedre munnhelsen og -lukten til hunder. Det er bedre enn ingenting å bruke slike, men de er ikke like effektive som tannpuss. Det beste er å legge seg til gode vaner først som sist!

Dersom du merker at hunden din har fått dårlig ånde, eller at lukt eller farge har endret seg i munnen, bør den undersøkes hos veterinær slik at diagnose kan stilles og rett behandling iverksettes.

Når skal jeg ta med hunden min til dyrlegen?

 • Ved dårlig ånde
 • Ved endring av lukt fra munnen
 • Når du ser tannstein eller merker løse tenner

Undersøkelse hos veterinær

Veterinæren vil først stille en del spørsmål om stell, fôring, forhistorie osv. Videre undersøkes munnen ved å se på tenner, tannkjøtt, innsiden av kinn, tunge og bakover i svelg. I tillegg tas en undersøkelse av resten av kroppen, for å se etter tegn til eventuelle andre problemer. Noen ganger vil det være nødvendig med bedøvelse for å få undersøkt skikkelig, og kanskje også røntgen eller blodprøver.

Hvordan behandles dårlig ånde?

Etter at man har funnet årsaken, vil veterinæren anbefale en behandling som er rettet mot denne. For eksempel kan det være aktuelt å sette opp en ny time til tannbehandling i narkose, og at du deretter instrueres i daglig og ukentlig tannpleie hjemme for å forebygge tilbakefall.

Kilde: Gjengitt med tillatelse fra Evidensia Dyrehelse.

Kontakt oss

 • Telefon 22 99 11 30
 • Send melding
 • Freserveien 1, 0195 Oslo
 • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

 • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
 • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

 • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder