DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Slik ser du om katten er overvektig

Overvekt hos katt kan være helseskadelig.

Overvekt hos katter er et økende problem. Det anslås at mellom 20 og 40 prosent av norske katter er overvektige. Om katten blir overvektig vil den være utsatt for flere sykdommer som kan bidra til nedsatt livskvalitet og kortere levetid.

Et dyr anses som overvektig når det veier 15 prosent mer enn idealvekten. For en katt som med idealvekt på 4 kilo vil dette tilsvare en vektøkning på kun 600 gram.

Overvekt skyldes en ubalanse mellom kattens fysiske aktivitet og inntak av kalorier – altså at den får for mye mat og beveger seg for lite. Overskuddet av kalorier vil da lagres som fett på kroppen. Årsakene til at katten beveger seg mindre kan være høy alder, kastrering, smerter ved bevegelse eller understimulering.

Kilde: DyreIDs diagnoseregister 2023. Viser aldersfordelingen på stilte overvekt diagnoser hos katt i Norge.

Dette er de mest typiske tegnene på overvekt:

●  Det er vanskelig å kjenne kattens ribbein
 
●  Midjen ikke er synlig sett ovenfra
 
●  Du kan kjenne et ekstra fettlag mellom magen og bakbein
 
●  Katten er treg i bevegelsene, slapp og sover mye
 
●  Katten blir fort andpusten
 
●  Katten klarer ikke lenger å vaske seg

Konsekvenser

Overvektige katter kan oppleve økt belastning på skjelettet og de indre organene. I tillegg vil de ha økt risiko for å utvikle:

● Diabetes
 
● Leddsmerter
 
● Urinveisproblemer
 
● Høyt blodtrykk
 
● Hudproblemer grunnet problemer med å stelle pelsen
 
● Svekket immunforsvar  
 
Ofte blir overvekt del av en ond sirkel, der smerter og mindre lyst til bevegelse minsker energibehovet, som igjen fører til at overvekten øker.

Behandling

Om du mistenker at katten din er overvektig, er det viktig å snakke med en veterinær. Katten bør undersøkes for å avdekke om det finnes underliggende årsak til overvekten.

Veterinæren kan også gi råd om hvor mye katten bør gå ned i vekt, hvordan dette bør foregå og hvor lang tid det bør ta. En kostholdsendring er ofte nødvendig, og det er svært viktig at dette foregår i kontrollerte og trygge former.

Optimalt vekttap er 0,5 – 1 prosent i uken. Katter bør ikke gå ned i vekt raskere enn dette, siden det er risiko for dårligere leverfunksjon ved for rask vektnedgang.

Fôring

Benytt et fôr som er spesielt beregnet for slanking.

Det er ikke anbefalt å slanke en katt med fôret du normalt gir den, og heller ikke lettfôr. Dette kan føre til feilernæring og føre til en sulten katt som tigger mer. Slankefôr har høyt fiberinnhold, noe som gir metthetsfølelse og holder blodsukkeret jevnt gjennom hele dagen.

Mål opp kattens daglige matrasjon om morgenen (bruk vekt eller målebeger) og vær nøyaktig. Del gjerne fôret opp i flere porsjoner – katter liker å spise flere måltider i løpet av en dag.

Mosjon

For å aktivisere katten kan du forsøke å leke med ball, snøre, katteleker eller lignende. Du kan også sette matskålen høyt oppe, slik at katten må hoppe eller klatre for å nå den. Et annet tips er å spre tørrfôret utover. Da kan katten få utløp for fôrinnsamlingsinstinktet og jaktinstinktet sitt.

Om katten tigger eller maser etter mat kan du prøve å aktivere den på andre måter, for eksempel gjennom lek. Dette vil som regel fungere som en like god belønning som en godbit eller et ekstra måltid.

Vit at det kan være en tålmodighetsprøve å slanke katten sin. Vektreduksjonen skal ta lang tid, og det kan gå så mye som ett år før idealvekten er nådd. Husk at du kan ta kontakt med veterinæren din om du har ernæringsspørsmål. 

Og om det skulle bli tungt i blant, bare husk: I andre enden venter både bedre helse og høyere livskvalitet for katten din!

Les også:

Hva er riktig mat til en kattunge?

Hva bør en voksen katt spise?

Hva bør en senior katt spise?


Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 
 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Tirsdag: 10.00 - 12.00
  • Torsdag: 10.00 - 12.00

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder