DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Sjekkliste for friske katteører

La katten slippe ørevondt.

 

Kattens ører er et svært viktig sanseorgan. Normalt er ørene selvrensende, men det er likevel lurt å inspisere og stelle dem jevnlig. Dette er spesielt viktig for å forebygge, eller oppdage, ørebetennelser og øremidd.

Katter er mye mindre hos dyrlegen med øreproblemer enn hunder,  i 2021 ble diagnosen øremidd, ifølge DyreIDs diagnoseregister Pyramidion, stilt hele 1222 ganger på katter.

Øremidd er en veldig vanlig årsak til ørelidelser for katt i Norge. Fordi slike tilstander er plagsomme er de ekstra viktige å se etter.

Kilde: DyreIDs diagnoseregister 2023

Sjekkliste for katteører

Ørekanalen er en forlenget trakt ned til trommehinna. Her kan små øremidd finne et lunt hjem, samtidig som bakterier og sopp kan vokse fram og gjøre ørene betente. Lag deg gjerne en rutine hvor du sjekker dette på :
 

  • Lukt i ørene til . Er på vei til å få en ørebetennelse, eller allerede har det, lukter ørene ofte vondt. Lukt i øret når den er frisk, så har du en referanse.
  • Sjekk hudfargen i øret. Den skal ikke være rød, og heller ikke øm - dette kan være tegn på betennelse. Hevelser, skorper og hårtap kan også være tegn på betennelse. Ørene kan også ha sår fra klør, fordi katten har klødd seg for å stoppe den intensive kløen øremidd gjerne frembringer.
  • Se på ørevoksen. Normalt produserer ørekanalen små mengder lys voks. Misfarget voks (gjerne litt brunlig) eller store mengder voks kan være tegn på betennelse, mens brunsvart og tørr ørevoks kan tyde på øremidd. Om du får øye på noe som minner om tørr jord i øret kan dette være et tegn på øremidd.
  • For å forhindre at bakterier og sopp får grobunn kan du tørke ut av ørene ved behov. Bruk helst ørerensmidler som kan dryppes i øregangen. Disse fåes kjøpt både hos veterinær og på apotek. Pakk katten inn i et håndkle for å hindre at den klorer deg, og hold den oppreist. Drypp noen dråper i øret så det får renne ned, masser området og bruk en bit bomull til rengjøring før du lar katten gå.
  • Følg med på oppførselen til . Ved ørebetennelse kan vise tegn til smerte når du tar på øret. kan også gå med hodet på skakke, med det betente øret nedover. Kanskje gnis øret også mot bakken. Problemer med balanse og hørsel kan også forekomme.

MERK: Unngå å rengjøre dypt nedi hørselskanalen, da den er meget sensitiv. Stikk heller aldri noe inn i øregangen - ikke engang q-tips. Trommehinnene til kan ryke, og ørevoks kan dyttes lenger ned i øret. Er ørene veldig skitne kan du bruke ørerens på en bomullsdott.

Ved mistanke om ørebetennelse bør du kontakte veterinær.

Årsaker til ørebetennelse

Øremidd er en av de vanligste årsakene til ørebetennelser hos katter.

Får gjentatte ørebetennelser kan det også være et tegn på allergi.

Andre årsaker er polypper, svulster, fremmedlegemer i øregangen og ulike hormonelle forstyrrelser.

Hos veterinæren

Øregangen undersøkes med otoskop, samtidig som veterinæren tar prøver av voks eller puss for å se etter sopp og bakterier.

En røntgenundersøkelse kan også bli aktuelt i enkelte tilfeller.

Om diagnostiseres med ørebetennelse er den vanligste behandlingen øredråper eller ørerens. For å ta knekken på øremidd gjelder et eget preparat som dryppes på huden i nakken etter at øret er godt rengjort.

Fordi øremidd ofte kan føre til betennelser vil behandlingen gjerne være en kombinasjon av disse tingene.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder