DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Får valpen nok mosjon?

Aktiv på den rette måten.

Tilpass aktiviteten etter valpens alder

Valper elsker å fyke rundt i full fart. Å bevege seg er både sunt og gøy for valpen, samtidig som det også hjelper med å unngå overvekt. Slik reduseres risikoen for skjelettsykdom, ukontrollerte fall og brudd.

For å få mosjon kan valpen enten holde seg i gang på egen hånd, eller med deg på slep. Husk at valpen skal bevege seg på eget initiativ, og ikke lokkes eller dras med på ting når den er gira.

Start rolig

En valp på 2-3 måneder skal ikke «gå tur» som voksne hunder, men skal følge eieren i jevnt tempo. Dere kan gå tur i skogen eller i parken, hvor den kan rusle, snuse hit og dit og oppdage verden.

Slik blir valpen også vant til å være utendørs.

Valper er for små til skikkelig trening, men trenger rikelig med aktivitet. De viktigste prinsippene er å søke fri bevegelse og unngå overbelastning. Ta ikke med valpen på lengre turer den første tiden – legg heller opp til flere korte turer.

Aktivisering ved fôring

Når du fôrer valpen, kan du i samme slengen utfordre den litt mentalt. Noen enkle mat-leker kan være til glede både for valpen og deg.

Om du fordeler maten utover gresset i hagen, kan valpen få brukt hodet litt for å finne den.

Du kan også prøve å fordele fôret i et lite håndkle og rulle det sammen. Brett det gjerne et par ganger før du ruller. Deretter kan du legge det på gulvet og la valpen jobbe litt for å få ut maten.

Fôrkuler eller godbiter kan plasseres i ulike høyder i huset mens valpen ser på, før du slipper den løs for å søke.

Myke plastleker kan fylles med våtfôr, oppbløtt tørrfor eller godbiter, før de legges i fryseren og stivner. Da vil valpen bruke lang tid på å få ut det deilige innholdet.

Disse aktivitetene kan fungere godt når du skal trene valpen på å være alene hjemme. Da er valpen opptatt av leken, og glemmer å være urolig. Leken vil også gjøre valpen sliten, slik at den faller til ro og sovner.

Valpen vokser

«Ungdomsperioden» for valper er 4-6 måneder for små raser, og 6-18 måneder for store raser. I denne perioden vil valpen bli i stand til å løpe lenger, og kan også tåle lengre turer, men akkurat når vil variere fra individ til individ.

Valpen kan få lov til å løpe mye om den vil, men unngå overbelastning og hardtrening. Hunder følger lederen sin, og en valp kan bli veldig ivrig.

Husk at valper lett dras med i lek og vil ta i alt de kan. Du må sørge for at den ikke overdriver, slik at du kan unngå at valpen får skader.

Når valpen har nådd voksen alder, kan du begynne å trene den til ulike aktiviteter. Voksne hunder tåler dette godt.

Ikke gjør dette:

Valper og unge hunder bør ikke sykles med. Det kan gå for fort, og bevegelsene er monotone.

Vær også forsiktig med å ta valper og unge hunder med på skitur – da bør dere i så fall gå svært rolig og ta hele turen i hundens eget tempo.

Valpen må aldri halse etter i nedoverbakke. Det kan fort bli for mye for ivrige og viltre små valper, så pass på slik at den unngår overtrening.

Hvis valpen halter

Ofte kan valper ha en dag eller to hvor de halter. Hvis valpen er i god form generelt og det ikke ser veldig alvorlig ut, samt at det går over etter en til to dager, trenger du ikke ta den med til veterinær.

Det er ikke alltid så lett å forklare hva som har forårsaket en omgang med mild halting hos en valp, men valper kan oppleve strekk på både leddbånd og sener. Forstuinger er også vanlig.

Om haltingen er alvorlig eller forverrer seg etter ett til to døgn, bør du oppsøke veterinær og få valpen undersøkt.

 

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Les også: Hvor aktiv bør valpen være - og hvordan?

 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder